Letošnji Špartatlon zaznamovalo predvsem ekstremno vreme

Advertisement

Letošnji Špartatlon zaznamovalo predvsem ekstremno vreme
03.10.2018 AVTOR: M.V., FOTO: spartathlon

Pretekli vikend je potekala največja in zagotovo najbolj prepoznavna ultratekaška prireditev na vsakoletnem koledarju Mednarodne ultramaratonske zveze, Špartatlon.

Na 36 Špartatlonu je zmagal Japonec Yoshihiko Ishikawa, ki je ciljno črto pretekel v 22 urah 55 minutah in 13 sekundah.

Špartatlon je za številne najzahtevnejša enodnevna vztrajnostna preizkušnja. Premagati je treba kar 246 km z zahtevnimi vzponi od Aten do Šparte.

Nekaj več o Špartatlonu

Trasa, ki jo danes poznamo, je bila začrtana leta 1982, ko je Avstralski tekač John Foden s skupino somišljenikov skušal preteči razdaljo med Atenami in Šparto. Na pot se je odpravil po zgodovinskem izročilu Herodota, ki v svojem pripovedovanju govori o tekaškem slu Pheidippidu, ki se je z novico o skorajšnjem prihodu azijskih napadalcev podal na Iera Odos, kar pomeni »sveto pot«, ki vodi proti Elefsisu. Od tam dalje je v dveh dneh pretekel 246 km razdaljo ali »1140 stadiov«, kjer je en »stadio« razdalja tedanjega atletskega štadiona, da bi opozoril na prihajajoče Perzijske horde, ki so prišle zavzeti tedanje Atene in Grčijo. (Vmes je bojda pri prečenju gore Parthenio (1200m) srečal tudi boga Pana.) Vse ostalo je zgodovina, Maratonska bitka in zmagoslavje vojaškega uma Miltiadesa ter neustrašnih vojakov, ki so pregnali azijske barbare pri poizkusu zavzetja Evrope. Tekaška dediščina pa danes ostaja največji ultramaraton v Evropi.

Letošnja zmaga je pripadla Japoncu

Yoshihiko Ishikawa je lansko leto prvič tekel na Špartatlonu in osvojil četrto mesto, letos pa je bil nepremagljiv. Na drugem mestu je bil Čeh Radek Brunner s časom 23:37:15 in na tretjem mestu je bil Portugalec Oliveira Joao.

V ženski konkurenci je zmagala Madžarka Maraz Zsuzsanna, ki je skupno osvojila 17. mesto.

36 tekmo je zaznamovala predvsem hladna, deževna fronta in močni vetrovi. Letos je teklo 381 tekačev iz 51 držav, med drugim tudi dva tekmovalca iz Slovenije, in sicer Mirko B. Miklič, ki je tekmo končal na 34. mestu in Damjan Krejač, ki je preizkušnjo končal na 125. mestu.

Cilj je, da tekači v času 36-ur dosežejo kipa Leonidasa in vsako leto uspe le tretjini tekmovalcev premagati težko preizkušnjo. Rekord proge še vedno drži grški tekač Yiannis Kouros, ki je na prvem Špartatlonu dodegel čas 20:25:00.

REZULTATI:

Moški:
  1. Ishikawa Yoshihiko (Japonska) 22:55:13
  2. Brunner Radek (Češka) 23:37:25
  3. Oliveira Joao (Portugalska) 24:34:30

*

*

34. Mirko BogomirMiklic (Slovenija) 29:13:07

125. DamjanKrejač (Slovenija) 33:47:20

Ženske:

  1. Maraz Zsuzsanna (Madžarska) 27:05:28

  2. Kašparová Kateřina (Češka) 27:47:16

  3. Honkonen Teija (Finska) 28:36:08

Značke: Tek
Ključne besede: Špartatlon, Atene - Šparta, Atene
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ

Advertisement